A kardok karbantartása

A pengék anyaga magas szénacél tartalmú, amely bizony karbantartást igényel. A kardhoz szükséges karbantartó készlet részei: uchiko, szegfűszeg olaj, törlőkendő(k).

  • Első lépés: használj tiszta papírzsebkendőt, vagy puha pamut textildarabot a pengén lévő szennyeződések eltávolítására. A penge élét tartsd távol magadtól!

  • Második lépés: az uchikó labdával ütögesd a pengét, hogy finoman befedje az uchiko por. Ezután jöhet a polírozás. A tiszta papír vagy textildarabunk segítségével alaposan töröljük le a port a pengéről, az él környékét nagyon óvatosan kezeljük. Fontos ugyebár az is, hogy a penge mindkét oldalán megismételendő ez a szeánsz.

  • Harmadik lépés: mely sorban a második után következé vala: ) hosszútávú tárolás illetve igénybe vett, kezdő oxidációjú kardoknál ajánlott egy nagyon kevés olaj használata – ha csilli-villi és gyakran használod elég ismét leuchikózni és így tárolni (csak el ne feledd edzés előtt letörölni). Az olajozásnál bizony a kevesebb több elv érvényesül. Finoman beolajozzuk a rongyunk és körkörös mozdulattokkal szinte bemasszírozzuk kardpengénk felületére azt, majd alaposan ismételten áttöröljük azt.

  • Negyedik lépés: használjuk, edzünk és gyakoroljunk vele.

by Végh Tomi

Tetszett a bejegyzés? Osszuk meg másokkal is!